O učenju u četrdesetima

Ideja o cjeloživotnom učenju često se veže uz postizanje veće konkurentnosti na tržištu rada, a onda kada je motivirana povećanjem vlastitih potencijala može naići na realne prepreke koje ne ostavljaju dovoljno resursa za njeno provođenje.

Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) je prestižno međunarodno udruženje procjenitelja, institucija koja promiče i provodi najviše međunarodne standarde u procjenama nekretnina, upravljanju i razvoju nekretnina, graditeljstvu i infrastrukturi i već 150 godina utječe na razvoj profesije procjenitelja.

Profesionalno članstvo u RICS-u ostvaruje se zadovoljavanjem propisanih uvjeta i polaganjem ispita pred komisijom koji se osim provjere znanja sastoji i u tome da budući član pokaže razumijevanje primjene naučenog u praksi.

Članstvo donosi mnoge mogućnosti i daje pravo članu da koristi njihovu oznaku koja je prepoznata kao garancija izvrsnosti i integriteta, ali i priliku da se s ostalim profesionalcima utječe na budućnost profesije.

Tomislav je  2011. godine započeo s edukacijom na RICS-u s ciljem da postane njihov član.

Iako nije sklon odustajanju, Tomislav zbog profesionalnih i osobnih obveza nije pronalazio dovoljno vremena da se kvalitetno pripremi za ispit, a kako iz poštovanja prema instituciji i s obzirom na svoje godine nije želio ispitu pristupiti nedovoljno pripremljen, ispit je položio tek u prosincu 2017. godine i tako postao profesionalni član RICS-a.

Tek kada je posao uhodao tako da u radnom danu može odvojiti vrijeme i za učenje, Tomislav je bio spreman položiti ispit. Iskustvo u vođenju Centar Akcija d.o.o., firme koja se bavi pretežno procjenama vrijednosti nekretnina mu je pomoglo da ispitne materijale lakše svlada i razumije te da na ispitna pitanja odgovara i iz iskustva.

To je prednost učenja nakon završetka fakulteta: ako se bavimo s onime o čemu učimo, to puno bolje razumijemo. Vjerojatno je da ćemo teže pronaći vrijeme za učenje, ali će nam učenje biti lakše.

Zato ne treba odustajati od ulaganja u znanje. Nikad nije prekasno da naučimo još nešto.

Ne samo da ćemo postati konkurentniji na tržištu, nego ćemo ulažući u znanje uložiti i u svoje samopouzdanje i biti sigurniji u sebe u poslu kojim se bavimo. Kako bi to RICS lijepo rekao: otključat ćemo svoje potencijale. Tako ćemo i mi sami dobiti više, ali ćemo i dati više onima koji će surađivati s nama.

Kada je dio priče i institucija koja promovira visoke standarde kojih se i vi sami morate pridržavati i postavlja zahtjeve kojima kao član morate udovoljavati pa vas tako dodatno motivira da ulažete u svoju izvrsnost, onda imate još više poticaja  zašto od učenja ne biste trebali odustati ni u četrdesetima.